ponedeljek, 1. april 2019

Regačica- neukrotljiva zdravilna plevel

Regačice imam v skalnjaku za izvoz. Je precej trdovratna zel, ki je nikakor ne morem izkoreniniti. Letos sem se malo bolj poglobila, kako se ta plevel imenuje in prišla do zelo zanimivih ugotovitev. Plevel se imenuje regačica in je za nekatere zelo cenjena rastlina z veliko blagodejnimi učinki. 

NAVADNA REGAČICA (Aegopodium podagraria)

Regačica je 30-70cm visoka dvoletna rastlina. Stebla so brazdasta z vzdolžnimi robovi in žlebiči. Listi so razvrščeni premenjalno, steblo obdajajo z nožnici podobnim dnom listnih pecljev. Spodnji listi so trikrat pernato deljeni, pri zgornjih listih lističi še enkrat deljeni. Lističi so jajčasti, robovi nazobčani. Cvetovi široki 3mm, okoli 20 malih kobulčkov v sestavljenem kobulu. 
Raste v listnatih in mešanih gozdovih, v grmovjih in vrtovih. Je precej pogosta, okus pa ima nekoliko po korenju. Ponekod jo imenujejo tudi kozja noga ali samoreja. 
UPORABA

Že zelo zgodaj spomladi nabiramo  mlade, še nekoliko zaprte liste s krhkimi stebelci vred, ki običajno posamezno poganjajo iz tal. Nabiramo tudi stebelne poganjke, popke in cvetove, pa tudi že razvite liste. Najbolj uporabna je sveža. 
Regačico lahko preprosto uporabimo kot dodatek svežim zelenim solatam, kot osnovo za zelen smuti ali jo pripravimo enako kot špinačo. Lahko pa jo le na hitro podušimo na maslu poleg zelenjave in žitaric. Liste in cvetove regačice lahko posušimo in shranimo v zaprtih steklenih kozarcih. Uporabljamo jo podobno kot luštrek ali zeleno na primer za v juho. 

Iz regačice lahko, podobno kot iz čemaža, naredimo pesto- liste zmeljemo, dodamo sol in olje ter polnimo v steklene kozarčke. 
ZDRAVILNE UČINKOVINE

Listi regačice vsebujejo veliko vitamina C, provitamina A, najbolj znana pa je po visoki vsebnosti železa. Vsebuje tudi druge rudninske snovi in mikroelemente, med njimi baker, tinan in bor. 
Regačica je bila včasih cenjeno zelišče proti revmi in putiki. V srednjem veku, ko je veliko ljudi bolehalo za tema boleznima, so jo gojili tudi v samostanskih vrtovih. Obkladke ali kopeli s svežo rastlino uporabljajo proti hemoroidom. V homeopatiji pa regačico občasno še vedno uporabljajo proti revmi in putiki. 

Regačica spodbuja tako prebavo kot tudi izločanje vode in učinkuje poživilno. To ne preseneča, saj je iz družine kobulnic (komarček, zelena, korenje, pastinak in druge), ki imajo vse bolj ali manj spodbuden učinek na prebavo in dobro počutje nasploh. 

Sam okus je precej zanimiv, le-ta se razlikuje, ko jemo presno ali kuhano. 

Vir:Zdravilna zelišča- enostavno in zanesljivo določanje- Založba narava

Ni komentarjev:

Objavite komentar