torek, 29. marec 2016

Vijolica

Zvončki in trobentice, mačice, vijolice, spet iz zemlje vzklijejo, zdaj pomlad je tu :)

Travnike in vrtove že na veliko krasijo tele spomladanske rože. Poleg trobentic sem letos nabrala tudi drobne vijolice, ki so res prikupne pa še zdravilne povrhu. Priznam, da do lani sploh nisem vedela, kako zdravilna vijolica sploh je. V tej objavi pa jo želim približati tudi vam.




VIOLA ODORATA (vijolica)

Dišeča vijolica ima v zemlji močno ravno koreniko z mnogimi koreninicami. Iz nje rastejo zeleni listi, združeni v pritlično rozeto. Listi so pecljati, srčasti in narezljani. Po robu in spodaj so porasli s kratkimi dlačicami. Iz sredine listov poganjajo tanki, visoki peclji, ki nosijo vijolične cvetove, včasih tudi bele ali rdečkaste, ki prijetno dišijo. Cveti od marca do maja in po kratkem predahu včasih ponovno tudi pozno poleti vse do oktobra. Visoka je nekje od 5 pa tudi do 15cm. Raste po gozdnih obronkih, med grmovjem, po travnikih, ob živih mejah. Je udomačena tudi po vrtovih in sestavlja lepe dišeče blazinice. Razmnožuje se s semenom.



UPORABA

Spomladi nabiramo vso cvetočo rastlino in nabrano hitro posušimo v senci na prepihu. Jeseni izkopavamo koreninice, ki jih očistimo in posušimo v sušilniku. Nabiramo samo dišečo vrsto, saj so druge manj zdravilne. 

Uporabljamo jih za pripravo sirupa, poparka in prevretka.

Sirup uporabimo pri pljučnem katarju, prehladu in gripi. Pripravimo ga iz 200g cvetov, 1,5kg rjavega sladkorja in pol kg medu, dobro premešamo in prelijemo z litrom vrele vode. Pokrijemo in pustimo stati 12 ur. Precedimo in spravimo.

Čaj pripravimo tako, da veliko žlico posušenih cvetov in listov poparimo s pol litra vrele vode in pustimo, da se ohladi.

Cvetovi vijolice pa so lahko odlična dopolnitev tudi v kulinariki. Lahko jo dodamo v sladice, v solate ali pa samo za lepši izgled jedi.



ZDRAVILNE UČINKOVINE

Vijolica vsebuje saponine, eterično olje, ester salicijine kisline, alkaloid violinin, heretozidno modro barvo, sluzi, sladkorje,..

Vijolico uporabljamo:
- spodbuja delovanje ledvic
- povzroča potenje
- deluje pomirjevalno na dihala,
- za lajšanje težav pri težkem dihanju, astmi, pljučnici, kašlju,...
- znižuje telesno temperaturo,
- ureja prebavo
- za preprečevanje krčnih žil (zaradi vsebnosti rutina; tega je v posušenih cvetovih kar 10x več kot pri sveži vijolici)
- eterično olje deluje pomirjevalno na živčni sistem in pomaga pri histeriji, živčnemu utripu srca, nespečnosti,...
-V koreninah vijolice je alkaloid violinin, ki povzroča bruhanje, zato se koreninice lahko uporabljajo kot sredstvo, ki izzove bruhanje.


OPOZORILO: Preveliki odmerki lahko povzročajo bruhanje. Pri nosečnosti in dojenju jih ne uporabljajte!

Vir: Kuharske bukve: zdravilna zelišča, čaji in čajne mešanice
Richard Willford; Zdravilne rastline in njih uporaba
http://www.nasa-lekarna.si/clanki/clanek/skrivne-lastnosti-drobne-lepotice/
                                          Vesna

Ni komentarjev:

Objavite komentar