sobota, 16. julij 2016

Navadni tolščak- plevel za zdravje

Navadni tolščak poznamo vsi. Ta nadležna plevel, ki se vsepovsod razrašča in jo tako težko odstranimo iz vrta. Pri puljenju mi vedno ostane korenina v zemlji in si brez motike ne moremo nič pomagati. Nekajkrat sem že opazila, da so njegovi listi močno mesnati, da pa so zdravilni pa še pomislila nisem. Po prebiranju literature sem si ga nasadila kar v zeliščni vrt, saj sem nad njim navdušena.

TOLŠČAK (Portulaca oleracea)
Tolščak ali portulak  je zelnata enoletnica z mesnatim steblom in temno zelenimi ovalnimi listi, ki se divje razrašča na obdelanih in zapuščenih tleh ter ob poteh. Doma na vrtu ga lahko tudi gojimo. Gojen je še sočnejši kot tisti, ki se sam razrašča kot plevel. Seme posejemo, ko se spomladi zemlja segreje, in to ne pregloboko. Zemlja mora vseskozi ostati vlažna, da hitro skali. Med sezono rasti poženejo plazeče se vejice koreninice, kjer se dotaknejo tal; koreninske vršičke previdno izpulimo in jih posadimo na drugem mestu. Na območju z dolgo sezono rasti lahko tolščak posejemo vsak mesec. Portulak raste zelo hitro, zato ga lahko prvič režemo že po treh do štirih tednih.  Režemo ga redno, vendar pa moramo pustiti vsaj dva osnovna lista in odrezati vsak cvet, ki se pokaže. Po rezi se zopet obraste.
UPORABA
Rastlino nabiramo vse poletje. Za zdravilne namene uporabljamo njegove nadzemne dele, ki so lahko posušeni in zdrobljeni v prah ali sveži v prevretkih in oblogah.
Mlade poganjke tolščaka lahko jemo presne v solati, skuhane v sopari ali pripravljene v juhi. Kuhamo ga lahko podobno kot špinačo. Tolščak ima rahlo kisel, slan in limonin okus. V kulinariki najpogosteje uporabljamo liste, vendar so užitni tudi koreninice, cvetovi in semena.
Sluz, ki jo vsebuje tolščak, povzroči na ustnem nebu lepljiv občutek. Lahko nam pomaga zgostiti jedi, kot so juhe in omake. Blanširanje zmanjša lepki občutek in želeju podobno sestavo rastline.
Tolščak se dobro obnese tudi pri vlaganju, za katerega uporabljamo vinski ali jabolčni kis, začinjen s česnom, pekočimi paprikami in celimi poprovimi zrni.



ZDRAVILNE UČINKOVINE
Tolščak med drugim vsebuje:
- veliko rastlinskih omega-3 maščobnih kislin. 100 gramov svežih listov vsebuje 300 do 400 miligramov maščobnih kislin. Predvsem lahko beremo o njihovem vplivu na lajšanje vnetnih bolezni in preprečevanje srčno-žilnih obolenj
- sluzi naj bi blažile okužbe v želodcu in črevesju ter vnetja in okužbe sečil
- antioksidantne vitamine C,E in betakaroten (ki se v telesu pretvori v vitamin A)
- antioksidant glutation
- rudnini kalij in kalcij. Kalij naj bi vplival na sposobnosti sproščanja gladkih mišic.
Med drugimi učinki, ki so jih raziskali so tudi protibolečinsko delovanje in učinkovanje proti glistam. Zunanje (kot obkladek) ga uporabljajo tudi za blaženje mišičnih krčev.





Ni komentarjev:

Objavite komentar