torek, 5. december 2017

Božična polnjena smrekica

Zopet se bližamo koncu leta in obloženim mizam. In kot vedno nas tarejo ena in ista vprašanja- kaj postaviti na mizo. Če imamo 1 uro časa bo tale recept ravno pravšnji; pa še prava atrakcija bo na mizi- kvašena polnjena smreka. 

Za testo potrebujemo:
- 500g moke
- pol kocke kvasa
-1 žlička sladkorja
- 1dcl mleka 
- ščep soli
- 1,5dcl mleka
- 1.5dcl olja
- mleko po občutku

Polnilo:
- 70g šunke
- 70g sira

Posip:
- poljubna semena, mak, sezam,...

Zdrobljen kvas, sladkor in mleko damo v posodo na toplo, da vzhaja. Medtem stehtamo moko in ji dodamo sol, preostanek mleka in olje. Dodamo kvas in zamesimo testo. Lahko si pomagamo z mešalnikom in zmerno dodajamo še mleko po občutku, da dobimo mehko testo. Testo ni potrebno več vzhajati.

Pečico segrejemo na 180 stopinj, pripravimo pekač s peki papirjem in stehtamo testo. Ker bomo iz testa delali kroglice je najboljše, da ga stehtamo in delimo na 31 delov- toliko kroglic rabimo za oblikovanje smreke. Če želimo kroglice napolniti z nadevom si pripravimo poljuben nadev že prej (jaz sem dodala šunko in sir v sekljalnik) in ga dodamo na sredino kroglice ter dobro zapremo in ponovno oblikujemo kroglico. Kroglice polagamo v obliki smreke eno zraven druge. Začnemo pri vrhu.

Ko končamo z zadnjo kroglico jih premažemo z jajcem in posujemo s poljubnim dodatkom- jaz sem posula z makom in mletimi semeni. Pečemo 25 min. Seveda lahko dodamo poljubno polnilo in kroglice polnimo tudi s kakšno nutelo. Je pa najbolj okusna še topla. Pri nas jo je zmanjkalo kot bi mignil. Pa dober tek :)





Ni komentarjev:

Objavite komentar