četrtek, 7. julij 2016

Pegasti badelj- bodeči zdravilni čudež

Pegasti badelj je v zadnjih letih doživel pravi hit med zdravilnimi rastlinami. Pred tem zanj sploh nisem slišala, zdaj pa ga ima skoraj vsaka hiša. Z njim je treba ravnati res zelo lepo; v nasprotnem primeru si takoj popikan in ni čisto nič prijetno. Tako se je treba okoli njega sukati samo v rokavicah. Upam, da vam nisem zdaj uničila vso željo po njem, saj ima toliko zdravilnih lastnosti, da se splača malo potrpeti :)

Pri pegastem badlju načeloma uporabljamo semena, lahko tudi liste. Dobra stran njegove uporabe je, da kljub prevelikemu dnevnemu odmerku ne povzroča neželenih učinkov. Priporočena dnevna količina pegastega badlja je 3 velike žlice, s tem, da morajo biti semena obvezno zmleta. Najboljše jih je uporabiti z mlečno kislino (jogurti,..) ali v maščobi.


PEGASTI BADELJ (Silybum marianum)
 
Pegasti badelj ima bleščeče, nazobčane liste, ki so obrobljeni z bodicami in imajo mlečno bele žile. Na vrhu stebel rastline se poleti razcvetijo slezenasto škrlatni cvetovi, iz katerih se razvijejo čopasta semena. Raste na sušnih, neobdelanih tleh ali prisojnih kamnitih mestih in je razširjena v mnogih predelih Evrope in Azije. Zraste do 2m visoko. Cveti od junija do septembra. 



UPORABA
Uporabljajo se dozorela semena in sveži ali posušeni listi. Liste nabiramo konec poletja, jih posušimo, narežemo na majhne koščke ali zdrobimo v prah in uporabimo za čaje. Semena pa nabiramo jeseni, jih posušimo in uporabimo za prašek, suhe izvlečke in tinkture. Za zdravilno uporabo so najbolj primerni pripravki iz zrelih plodov in sicer predvsem visoko koncentrirani suhi izvlečki. Pegasti badelj se lahko prav tako uporablja v kulinariki (uživamo ga kuhanega, pripravljamo pa ga isto kot artičoko). Kot zanimivost naj omenim, da ga lahko sveže zmletega uporabimo kot posip, saj ima vonj po kakavu.
 
Kako priti do semen je kar misija nemogoče. Potrebujemo namreč kar nekaj potrpljenja. Cvetovi  (in listi) zelo močno pikajo, tako, da so rokavice ključnega pomena. Odpiranja cvetov sem se lansko leto lotila na dva načina:
1. Posamezne cvetove damo v možnar/terilnik in dobro stolčemo. Ven se začnejo luščiti semena. Ko je večina semen zunaj damo ves cvet na papir, poberemo večje dele ven, lebdeče dele pa spihamo. Ostanejo v večini še samo semena; malo pa še vseeno preberemo. 
2. Ko imamo več cvetov skupaj jih damo v veliko vrečo, jo dobro zapremo in močno tolčemo po njej najbolje s kakšnim kladivom za meso. Tudi tukaj ostanejo v večini semena na spodnji strani vreče, ostalo zavržemo.
Semena in lahki čopki, s katerimi se semena prenašajo


ZDRAVILNE UČINKOVINE
Pegasti badelj je najbolj obsežno preučeno zelišče za zdravljenje bolezni jeter. Uporabljali so ga že v stari Grčiji in Rimu, in sicer pri zbadanju v rebrih, boleznih vranice, malariji, migreni, morski bolezni, krčnih žilah, prebavnih motnjah, žolčnih obolenjih, zlatenici, maščobni okvari jeter, toksičnih obolenjih jeter, kroničnih vnetjih in cirozi jeter, pa tudi kot protisredstvo pri zastrupitvi z mušnicami.
 
Semena pegastega badlja vsebujejo silimarin, mešanico različnih spojin, ki varujejo jetra. Ker učinkovina silimarin ni topna v vodi, uživanje čaja pri obolenjih jeter ni učinkovito (topen pa je v maščobah). V listih pegastega badlja pa so prisotni flavonoidi- antioksidanti, ki koristijo ožilju in b-sitosterol- snov, ki emulgira maščobe in razgrajuje holesterolne odložke.
 
Pegasti badelj se uporablja za zdravljenje raka na jetrih in kot preventivno sredstvo pred to vrsto raka. Ker pomaga pri razstrupljanju, ga priporočajo tudi kot dopolnilo proti vsem vrstam raka. 
Pegasti badelj torej uporabljamo:
 
- ščiti jetra pred strupi in obnavlja poškodovane celice jetrnega tkiva- deluje tudi kot antioksidant
- deluje kot pomočnik pri normaliziranju previsoke količine jetrnih encimov in pomaga pri ohranjanju normalnega delovanja in zdravja jeter
- varuje pred boleznimi jeter (ciroza, hepatitis)
- učinkovit pri odpravi težav z boleznimi žolča, zlato žilo in težavami z vranico
- odpravlja glavobol in migrene
- pozitivno vpliva na imunski sistem
-  uporablja se proti kačjim ugrizom
- zvišuje razpoloženje in zdravi melanholijo
- deluje kot učinkovito sredstvo za spodbujanje menstruacije
- pomaga pri luskavici
- lajša hemoroide
- uporablja se pri nastopu slabosti, morski bolezni ter pri prebavnih motnjah
- koristi ožilju
- uporablja se v boku z malarijo
- uporablja se kot protisredstvo pri zastrupitvi z zelenimi mušnicami in za zaščito jeter s kemikalijami
- po novejših raziskavah preprečuje raka na prostati, diabetes tipa 2 in sindrom x

Viri: https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/pegasti-badelj-%E2%80%93-za-zdrava-jetra-in-se-kaj
http://www.bodieko.si/pegasti-badelj
http://mojpogled.com/pegasti-badelj-proti-boleznim-jeter/




Ni komentarjev:

Objavite komentar