sreda, 20. april 2016

Regrat

Regratova solata. Obožujem jo! V večini pripravljamo samo regratovo solato, na vse ostale zvarke pa kar pozabimo. No, regrat je odlično živilo prav za te spomladanske mesece, saj telo očisti vseh svinjarij, ki so se v našem telesu nabrala čez zimo. V večini poznamo regrat kot eno najbolj razširjenih pleveli vendar lahko iz njega pripravimo sirup, med, čaj, vino,...Ko boste prebrali tale članek boste videli, da je regrat čisto premalo cenjen. 


REGRAT (TARAXACUM OFFICINAE)

Regrat ima v zemlji podolgovato koreniko, iz katere spomladi najprej požene rozeta, sestavljena iz suličastih listov s škrbinastimi robovi. Pozneje se dvignejo nad listne rozete votla do 30cm visoka, brezlistna in nerazvejana stebla z enim samim koškom jezičastih cvetov. Košek se ponoči in ob slabem vremenu zapira. Cveti od aprila do maja.  Plodove, ki imajo dolgodlako kodeljico, raznaša veter. Raste povsod po gnojenih travnikih, deteljišču, v bližini kozolcev in po shojehih mestih ob stezah ter je močno razširjen po zmerno toplih območjih severne poloble in po vsej Sloveniji.



UPORABA

Konec zime in spomladi, preden požene cvetno glavico, ter pozno jeseni nabiramo koreniko. Pri tem moramo paziti, da izkopljemo cele korenike in da odrežemo šop listkov nad koreniko, da zdravilni mleček ne odteče. Korenike operemo v vodi in nato cele sušimo na topli peči ali v sušilniku. Iz regratovih korenin pripravljamo čaj tako, da 2 kavni žlički korenin prelijemo s skodelico mrzle vode in segrejemo do vrenja, odstavimo in pustimo stati 10 minut, da se ohladi. Nato precedimo in čez dan popijemo 4-5 skodelic čaja.

V zgodnji pomladi nabiramo tudi mlade regratove liste, ki jih uporabimo kot samostojno solato ali v kombinaciji z drugimi solatami. 

Iz regratovih cvetov lahko naredimo med ali sirup. Jaz sem delala po spodnjem receptu:

-500g regratovih očiščenih cvetov
- 3kg sladkorja
-3 olupljene limone
Cvetovi pripravljeni na čiščenje.
Zamudno ampak na koncu se izplača ;)
Cvetove nabiramo ob lepem sončnem vremenu. Rumene cvetove ločimo od cvetnih zelenih čašic. Za to si je treba vzeti kar nekaj časa, saj je delo zelo zamudno in ni kar hitro pol kg le-teh. Cvetove zavremo v 3l vode in pustimo počivati kar čez noč. Pripravimo drugo posodo in precedimo cvetove, ter jih dobro ožmemo, da dobimo kar največ iz njih. Dodamo 3kg sladkorja in olupljeno ter narezano limono in vse skupaj zavremo. Nato še približno 3-4 ure kuhamo na zmernem ognju, da dobimo primerno gostoto. Gostoto preverimo na krožniku- če steče takoj dol je še potrebno segrevati, drugače lahko polnimo kozarce. Kozarce napolnemo in jih obrnemo navzdol, da se ohladijo.



Regratov med je kar podoben pravemu medu. Jaz sem ga zdaj delala prvič in je okus res super. Čisti kri, pospešuje prebavo in učinkuje krepilno.

Pred cvetenjem lahko naberemo tudi regratove popke, ki jih vložimo v kis in jih lahko imamo kot prilogo v solati. 

Ena izmed specialitet je tudi regratovo vino. Pripravi se iz cvetov s pomočjo kvasa in je ob pravilni izdelavi pitno po 2 mesecih, njenov rok uporabe pa je zelo dolg. 

Korenine, cvetove in tudi vso rastlino sušimo vedno le v senci in se jih kar najmanj dotikamo z rokami. Pri obračanju uporabljamo primerno orodje. Počrnele ali plesnive korenine moramo zavreči

ZDRAVILNE UČINKOVINE

Regrat vsebuje grenke snovi, flavonoide, organske kisline, ogljikove hidrate, zlasti fruktozo, inulin, sluzi, kalijeve in druge rudninske snovi, kalcij, mangan, natrij, kremenčeve kisline, žveplo ter veliko vsebnost vitamina C, katerega je največ zgodaj spomladi v svežih listih.

Še posebej zdravilna je KORENINA saj:
- raztaplja, osvežuje, čisti, odpira, pospešuje potenje in krepi
- vpliva na izločanje v telesu, posebno žolča
- odpravlja vse zastoje, kopičenja
- pospešuje izločanje seča zato deluje poživljajoče in krepilno
- po nekaterih novejših študijah pa naj bi bilo tudi zdravilo pri raku.

Zelo priporočljiv je regrat pri sladkorni bolezni. Regrat uporabljamo za čiščenje krvi in za razstrupljanje telesa. Sveži mladi regratovi listi pa imajo v solati pomembno vlogo zaradi velike prisotnosti železa, vitamina C... 

Vir: Kuharske bukve: zdravilna zelišča, čaji in čajne mešanice
Richard Willford; Zdravilne rastline in njih uporaba
http://www.rtvslo.si/zabava/hrana-in-pijaca/regrat-ni-samo-za-v-solato-pripravimo-lahko-tudi-regratovo-vino/363147
http://hujsanje-diete.net/imunski-sistem/regrat-zdravilne-lastnosti/


2 komentarja:

  1. Nikoli si ne bi mislila, da se iz regrata dela med. Škoda, ker je napovedano slabo vreme in ne bom mogla preizkusit recepta. Zakaj se pa more cvetove nabirat ob lepem vremenu?

    OdgovoriIzbriši
  2. Danes še hitro nabrati cvetove dokler so še! Ne bo vam žal. Je pa treba tako kot vsako zelišce nabirati ob lepem vremenu, da dpbimo kar največ učinkovin iz rastline. Najboljše je okoli poldneva. Javite če vam bo všeč ;)

    OdgovoriIzbriši