torek, 31. maj 2016

Etno selo Stanišići Bijeljina

Vikend je bil poročno obarvan. Vreme je bilo kot nalašč za poroko, lokacijo pa smo imeli kot v pravljici. S prijateljicami smo se udeležile srbske poroke naše sodelavke na res posebnem mestu- v Etnem selu v Bosni in Hercegovini. Na takšni poroki še nismo bile nikoli, tako, da smo res nestrpno odštevale. In tako se je naš počitniški vikend začel že v petek.


Iz Celja je do Etnega sela približno pet ur vožnje; v grobem je vožnja po avtocesti. Mi smo šli v petek, tako da smo se lahko zvečer v miru nastanile in naspale do poroke. Že zvečer je bil kraj čudovit. Lesene hiške, cerkvica na hribčku in lesketajoča jezera so res waaaw. In da o hrani ne govorim. V restavraciji smo si privoščili okusno večerjo z vsem kar spada zraven v takšnih krajih- čevapčiči, pleskavice in kajmak.


Etno selo ponuja utrip preteklosti. Tu si lahko človek res zbistri um in se umiri ob poslušanju mlinov, potočkov ter uživa v pogledu na lesene hiške, železnico z mini vlakcem in kamnite hotele. Nasmejale pa so nas tudi vse živali, ki prosto skačejo vsepovsod naokoli brez kakšnega strahu: predvsem črni labodi.




Etno selo je bilo narejeno leta 2003 s pomočjo družine Stanišić. Več let so potovali po Bosni in iskali stare hiše in objekte, ki bi kar najbolje približali 19. in 20. stoletje. Končni rezultat je ta pristna vasica, ki je postala pravi izletniški hit sredi Bijeljine. Vas ima dva dela- lesenega in kamnitega. Lesene hiške imajo v notranjosti tudi leseno staro pohištvo iz prejšnjih stoletij. Hiše povezujejo tlakovane poti, na sredini pa sta dva jezera. Drugi del predstavlja kamen in je bolj osredotočen na srednjeveški čas in predstavlja verski del-cerkev, samostan; pod cerkvijo pa je amfiteater, ki je namenjen kulturnim prireditvam.
Slika iz interneta


Vhod v naš hotel
V soboto je sledila srbska poroka v nošah. Lahko rečem, da je to ena res nepozabna izkušnja in vesela sem, da sem bila del tega. Mladoporočencema želim samo najboljše. Mislim, da ni potrebno veliko besed, ker pri takšnih slikah človek dobi res željo obiskati ta kraj še kdaj. 


Z našo nevestico v sredini
Vesna

Ni komentarjev:

Objavite komentar