ponedeljek, 16. maj 2016

Orehova rulada s kislo smetano

Orehova rulada je pri nas stalnica že mnoga leta. Prav orehova rulada je prva sladica, ki sem jo naredila tam nekje pri 10 letih. Takrat sicer nisem delala rulade ampak kar kocke, sredino pa namazala s kislo smetano. Ker je zadeva res sila enostavna sem verjetno ravno zato dobila veselje do peke slaščic. Nekako smo na to sladico kar pozabili, zato sem jo naredila te dni, ko je vreme primerno ravno za peko.



Zakaj rada delam to sladico?
- ker je hitro narejena
- ker ne rabimo veliko sestavin
- ker ne rabimo moke
- ker je primerna tudi za ljudi s celiakijo.

Za testo rabimo:
- 6 jajc
- 80g sladkorja
- 100g drobtin
- 100g mletih orehov

Namaz:
- 2 mali kisli smetani
- 1 vanili sladkor

Pečico pripravimo na 200 stopinj. Jajca ločimo na rumenjake in beljake. Beljake zmešamo v trd sneg, v drugi posodi pa penasto zmešamo rumenjake in sladkor. K rumenjakom in sladkorju dodamo drobtine in mlete orehe ter dobro zmešamo. Čisto na koncu dodamo sneg in gledamo, da ne mešamo preveč- tako testo ne bo preveč puhasto in rahlo. Pečemo približno 10-12 minut. Vmes pripravimo servet, kateri OBVEZNO ne sme biti opran z mehčalcem, saj se bo pecivo mehčalca »nažrlo«.



Pecivo ne sme biti preveč rjavo, ko se speče, saj bo tako težje narediti rulado. Ko damo ven, še vročega zavijemo s pomočjo serveta in pustimo da se malo ohladi. Mlačnega namažemo s kislo smetano in posujemo z vanili sladkorjem, zavijemo nazaj in damo na hladno.
Okus je božanski! Sočno in lahko, primerno pa je tudi za poletne dni ;)

                                           Vesna



Ni komentarjev:

Objavite komentar