ponedeljek, 27. februar 2017

Vzgoja lastnih sadik

Prejšnja leta sem na veliko kupovala sadike, letos pa sem se odločila za vzgojo lastnih sadik. Zakaj? Količinsko dobimo več, prihranimo in dobimo tesnejši stik s samim procesom rasti rastlin. Vsak, ki posadi seme ve, kako super občutek je, ko iz semena končno nekaj zraste. Da pa je sadika močna in zdrava, pa je potrebno kar nekaj znanja in časa.

Kako torej vzgojiti močne in zdrave sadike in na kaj moramo paziti?


Prezgodnja setev
Prezgodaj posejane rastline prerastejo lončke, v katerih rastejo in porabijo vsa hranila. Do presajanja na vrt se utrudijo in postanejo starikave, zaradi česar še težje prenesejo presajanje na vrt, njihovo zdravje je trajno slabše, zato bodo veliko hitreje zbolele in postale plen škodljivcev, pridelek pa bo zagotovo manjši.


Kako je prav: za paprike, čilije in paradižnike, ki jih vzgajamo doma, je pravilo zelo preprosto: paprike sejemo 3 mesece, paradižnike pa 2 meseca pred datumom, ko jih je varno presaditi na vrt. V notranjosti Slovenije (za Primorsko veljajo drugačna pravila) paprike in paradižnike sadimo na vrt po 15. maju, zato sejemo paprike okoli 20. 2., paradižnike pa okoli 20. 3. (z največ enotedenskim zamikom nazaj ali naprej). Letos so bili dnevi za plod, če ste se držali setvenega koledarja, 22. in 23. 2 (za paprike in čilije), ter 20., 21. in 22. 3. (za paradižnike). Jutri, 28.2. in 1.3. pa je dan, primeren za listnate rastline. Jutri pridejo na vrsto moja zelišča.

Pregosta setev ali prepozno pikiranje
Pregosto posejane rastline se med sabo borijo za prostor, svetlobo in hranila, zato ne morejo postati močne in čvrste, pač pa ostajajo šibke in pretegnjene. Veliko hitreje podležejo boleznim in škodljivcem. Če rastline prepozno pikiramo, so med seboj že prepletene s koreninami, zaradi česar so poškodbe ob presajanju toliko hujše, enako tudi posledice.

Kako je prav: ko sejemo semena, pazimo, da bo imela vsaka rastlinica dovolj prostora okoli sebe, ko vzklije. V setvene pladnje v vsako luknjo posejemo po 2 semeni; če vzklijeta obe, šibkejšega sejančka tik nad tlemi odščipnemo s škarjicami. Sejančke pikiramo vedno s koreninsko grudo. Prvo pikiranje opravimo, ko se klični listi postavijo v vodoravno lego, na vrhu sejančka pa že lahko opazimo prave liste. Pikiranje opravimo največ 2x, ker se ob vsakem presajanju rastline dodatno poškodujejo, doživijo šok in vsaj za kratek čas zastanejo z rastjo. 

Preveč ali premalo zalivanja
Seme in sejančki nam lahko zaradi preveč vlage dobesedno zgnijejo ali splesnijo, zaradi suše pa propadejo.

Kako je prav: posode, korita in setvene pladnje, v katere smo posejali seme, enakomerno in temeljito navlažimo s pomočjo pršilke in prekrijemo s prozorno folijo. V tej začetni fazi seme potrebuje toploto in enakomerno vlago, svetlobe seveda še ne. Pokrite pustimo, dokler seme ne vzkali. Ko se pojavijo sejančki, posode takoj odkrijemo, da se rastlinice lahko osušijo in zadihajo. Sejančke poslej zalivamo s pršilko ali tako, da posodo in pladnje z njimi postavimo v pladenj s postano vodo, počakamo, da se zemlja navlaži, nato pa iz pladnja odlijemo odvečno vodo. Zemlja mora biti enakomerno in zelo rahlo vlažna, nikoli mokra.

Slaba zemlja
Tudi če vse ostalo naredimo prav – če je zemlja, v kateri bodo sadike zrasle, zanič, ne bo uspeha. V s hranili siromašni, nekakovostni ali z boleznimi in škodljivci okuženi prsti ne bomo mogli vzgojiti kakovostnih sadik.

Kako je prav: Idealna za mlade rastlinice je prav zato pripravljena zemlja za setev in vzgojo sadik. Zemlja za lončnice in balkonsko cvetje ni primerna, ker vsebuje preveč hranilnih snovi. 

Nepravilna temperatura in premalo svetlobe
Sadike potrebujejo čim bolj enakomerno temperaturo preko dneva in noči. 

Kako je prav: Dnevna in nočna temperatura se naj ne razlikujeta za več kot 5 do 10°C. Manjša kot je razlika bolje bo za rastline in njihov razvoj. Najbolj so glede toplote zahtevne plodovke (paradižnik, jajčevec, paprika), saj za vznik potrebujejo okoli 25 °C, medtem ko kapusnice (cvetača, zelje, ohrovt), solatnice  in špinačnice potrebujejo od 18 do 22 °C.

Pomembna je tudi svetloba, saj ne želimo sadik s slabotnim, pretegnjenim steblom, 
kar pomeni, da zrastejo prehitro, listki so šibki in bledi, stebelca pa dolga, tanka in krhka.Če je svetloba šibka (oblaki, sneg), znižamo temperaturo, zmanjšamo gnojenje.
Za vzgojo paprik in paradižnikov je najboljša temperatura v prostorju 5 do 10 °C manj kot ob vzkalitvi, torej med 15 in 18 °C. Tudi hladneje kot toliko v prostoru ne sme biti.
Nekatera semena kalijo samo na svetlobi in ne vzkalijo, če jih posejemo pregloboko. Spet drugim pa svetloba kaljenje zavira. 

Zelišča, ki kalijo na svetlem: ameriški slamnik, angelika, badelj, beli vratič, kamilica, koper, kraški šetraj, krebuljica, kumina, lučnik, mačja meta, majaron, melisa, origano, pelin, plahtica, rman, rožmarin, sivka, slez, srčnica, svetlin, šentjanževka, šetraj, timijan, veliki oman, zelena, žajbelj. 

Zelišča, ki kalijo v temi: borago, črna meta, drobnjak, kodrasta meta, komarček, kordabenedikta, koriander, lušterk, mak, ognjič, ožepek, polaj, trpotec, vinska rutica.

Presajanje sadik
Ko sadike uspešno vzklijejo iz semena, tiste vrste rastlin, ki potrebujejo več prostora (na primer plodovke), presadimo v večje posodice. 

Ko so rastlinice še majhne, jih ne izpostavljamo direktnemu močnemu soncu. Ob tem pazimo, da imajo rastlinice veliko svetlobe in konstantno temperaturo.



Iz semen lahko dobimo veliko sadik, če jih le pravilno vzgojimo. Semena lahko dobimo za res smešen denar. Zadnjič sem jih kupila v Lidlu za 0,19€ za vrečkico in potrjeno iz prejšnjih let sploh niso slaba. Nekaj semen imam še od lani od lanskih sadik, nekaj pa sem jih dobila v dar. Najboljše strani za izmenjavo so na Facebooku pod Podarim semena ali pa Vrtičkarji. Obstajajo tudi sejmi menjave semen, katerih pa se še nisem udeležila. Kot vidimo so semena najmanjši problem, le volja je potrebna, da se lotimo sajenja.

Kaj pa vi ste že letos kaj posejali?

Vir: http://www.preberite.si/mocne-in-zdrave-sadike/
http://www.klubgaia.com/Vrtni-vseved/36/Zeliscni-vrt/Zelisca/Nega
http://www.seniorji.info/MOJ_VRT_Kako_vzgojimo_svoje_sadike_

Ni komentarjev:

Objavite komentar