nedelja, 5. maj 2019

Medena pita

Medena pita je bila na mojem seznamu želja že nekaj časa. Recept sem imela pripravljen od zime, saj se mi zdi bolj zimska sladica, vendar sem jo naredila v teh, malo toplejših dneh. Tudi to je ena izmed sladic, katere se nareže res veliko, je pa v osnovi z njo malo več dela.  


Pita je sestavljena iz 5 oz. 6 plasti, odvisno od tega, če dodamo na vrhu plast čokolade ali ne. Začnemo s testom. 

TESTO:
- 200g gladke moke
- 66g medu
- 66g sladkorja
- 50g masla
- 1 jajce
- 1 poravnana žlička sode bikarbone
- 1 poravnana žlička cimeta

Med in maslo stopimo na zmernem ognju, nato iz vseh sestavin zamesimo testo in ga damo za pol ure na hladno. Ko je testo ohlajeno ga razdelimo na 3 enake dele in ga razvaljamo na debelino 2-3mm v velikosti 20x30cm. Položimo na pekač s peki papirjem in pečemo vsako plast okoli 7min na 180 stopinjah. Ko so plošče pečene so sprva mehke, zato je treba z njimi ravnati izredno previdno. Hladne so trde, vendar se na koncu s kremo dobro prepojijo. 

KREMA:
- 4dcl mleka
- 3 žlice sladkorja
- 4 žlice ostre moke
- 2 žlici gustina
- 2 žlici ruma
- 180g stopljenega masla

V 2dcl mleka mleka zmiksamo gustin in moko. Preostala 2dcl mleka s sladkorjem zavremo, ter mu primešamo mleko z gustinom in moko.Kuhamo, dokler se masa ne zgosti (nekje 4 minute). V ohlajeno maso dodamo maslo, ter čisto na koncu še rum. Dobro zmešamo in pričnemo s sestavljanjem pite. 

1. TESTO
POLOVICA KREME
2. TESTO
DRUGA POLOVICA KREME
3. TESTO

Po želji lahko prelijemo zadnjo plast testa s čokoladno glazuro.

ČOKOLADNA GLAZURA:
- 200g jedilne čokolade
- 120g masla

Pita naj počiva čez noč in jo serviramo naslednji dan. Testo bo sprva čisto trdo in tanko, kasneje pa se bo zaradi kreme lepo spojilo med seboj in tvorilo homogeno sladico. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar