četrtek, 21. maj 2015

Elder (bezeg)

Bezeg že krasi našo okolico. Pri nas doma je njegovo cvetenje malo pozno in vsak dan preverim, če ga je že kaj na bližnjih grmih. Zato sem ga letos nabirala pri fantu, saj sem bila preveč neučakana, da bi počakala na domačega. Prav tako sem imela srečo, saj sva ga s taščo nabrale samo nekaj minut pred dežjem. Glede na to, da je bilo pred tem sončno vreme nekaj dni zapored je bilo nabiranje takšnega več kot idealno. Seveda sva bili po nabiranju obe čisto rumeni ampak za tako okusen čaj in ostale stvari iz njega se splača potrpeti.


ČRNI BEZEG (Sambucus nigra)

Črni bezeg je nizko drevo ali grm, ki lahko zraste tudi do 11m visoko. Veje nosijo velike, pecljate, temno zelene, nasprotne, lihopernate liste. Drobni beli cvetovi so združeni v velika, močno in prijetno dišeča poloblasta socvetja. Iz njih se razvijejo črne z rdečim sokom napolnjene jagode. Cveti od maja do julija, jagode pa lahko nabiramo septembra. Raste med grmovjem, po gozdovih, poljanah, lahko pa ga gojimo tudi po vrtovih.

UPORABA

Bezeg uporabljam za izdelavo čaja, bezgovega soka in za šmorn. Če boste nabirali cvetove za čaj in jih sušili jih sušite v senci ali v sušilniku, da ne izgubi barve.

BEZGOVI CVETOVI se lahko uporabijo v kulinariki kot dodatek šmornu. Cvetove se tako natrga, da so bolj kot ne sami cvetovi brez zelenih delov in se dodajo masi, lahko pa naredite maso posebej in ga namočite v ponev nad maso. Ko se masa začne malo strjevati se zeleni deli porežejo s škarjami. 

Cvetove lahko uporabimo za bezgov sirup, ki je skupaj z lističi mete in ledu osvežilen napitek za poleti. Ker je v njem veliko sladkorja, kar služi kot konzervans, ga sama mešam z veliko vode, tako da ni preveč sladko (sladke pijače ne maram preveč). Sirup naredim po receptu:

- čimveč očiščenih cvetov bezga (jaz sem jih dala okoli 4 pesti)
- 4 žlice citronke
- 3kg sladkorja 
- 3 limone
- 5l vode.


Vodi dodam sladkor in na ognju segrejem, da zavre. Ko se malo ohladi dodam cvetove in narezane limone (limone pred tem namočim v vročo vodo, da izlužim čimveč strupov iz limonine lupine) ter jih pustim namakati 1 dan. Naslednji dan pripravim umite in še tople kozarce. Limone dobro iztisnem in vse precedim skozi gazo. Ponovno dam na štedilnik, da zavre in dodam citronko. Dobro premešam in prelijem v kozarce. Načinov priprave sirupov je res veliko, jaz se že tretje leto držim tega in mi je do sedaj vsaka steklenica ostala isto dobra kot na začetku. 

Letos sem največ cvetov nabrala ravno za čaj in različne čajne mešanice. Bezgov čaj se uporablja ob prehladnih obolenjih, za čiščenje organizma, pri kašlju, gripi, za zbijanje vročine, pri astmi, pri senenem nahodu, čisti kri, za izločanje seča...všeč pa mi je ravno njegov okus.


BEZGOVE JAGODE lahko uporabimo v čežani, kar spodbuja leno črevesje in odvajanje ali kot čaj.

BEZGOVI LISTI se uporabljajo za zdravljenje sladkorne bolezni, saj znižuje sladkor v krvi. Listi se lahko uporabljajo tudi na ranah, saj delujejo antiseptično in kot sredstvo za odganjanje insektov.


BEZGOVO LUBJE deluje odvajalno, saj pomaga pri motnjah v delovanju ledvic in mehurja. 

NE UŽIVAJTE SVEŽIH IN SUROVIH JAGOD SAJ SO STRUPENE! V kolikor pa jih termično obdelate jih lahko brez problemov uporabljate.

Prav tako bezga NE SMEJO UPORABLJATI NOSEČNICE ALI MATERE, KI DOJIJO, saj lahko škoduje plodu. 

ZDRAVILNE UČINKOVINE

- cvetovi vsebujejo glikozid sambunigrin, flavonoid rutin, eterično olje, čreslovine, organske kisline, sluzi,
- lubje vsebuje glikozide, čreslovine,
- plodovi pa organske kisline, čreslovine, sladkor, antociansko barvo in vitamine.

Bezeg uporabljamo:
- spodbuja potenje pri vročini,
- žene na vodo,
- spodbuja presnovo,
- pri sladkorni bolezni, 
- pri prehladnih obolenjih, 
- pri hripavosti, 
- pri hudemu kašlju,
- pri katarju v nosu, 
- pri gripi,...

Z uporabo bodite previdni, da ga ne uporabljate prekomerno, saj lahko povzroči določene zdravstvene težave.

In še za konec star ljudski rek, ki pravi, naj se ob cvetočem bezgovem grmu za hip ustavimo in se mu poklonimo v zahvalo. Glede na njegovo vsestransko uporabnost in zdravilnost se vsekakor strinjam :)

Kuharske bukve: zdravilna zelišča, čaji in čajne mešanice
Reader´s Digest: Velika knjiga o zeliščih

English:

Elderberry has adorned our surroundings. At home it blooms a little late and every day I check if the bloosoms are already opened. This year I couldn´t wait so long so I gathered it at boyfriend home. I´m also lucky because me and my mother-in- law have amassed only a few minutes before the rain. Before that it was very sunny weather for several days in a row so the gathering was more than ideal. Of course we were after that all yellow from the dust but for such a delicious tea and other things from him the patience pays off.

BLACK ELDER

Black elderberry is a low tree or bush that can grow up to 11m high. The branches have large, stemware, dark green, opposite leafs. Small white flowers are grouped in large, strong and pleasant smelling inflorescences. From them they become black with red juice-filled fruit. It blooms from May to July and you can gather the berries in September. It grows among the bushes, through forests, plains and can also grow in gardens.

USAGE

I use elderberry for tea, for elderberry juice and for "šmorn". If you use bloosoms for tea and dry them take care to dry in the shade or in the oven so it doesn´t lose color.

You can use the bloosoms for elderberry syrup which is together with the mint leaves and ice refreshing drink for summer. It contains a lot of sugar so I mix it with lot of water so it´s not too sweet (I don´t like sweet drinks). I make syrup after this recipe:

- many cleaned bloosoms of elder (I give about 4 handfuls)
- 4 tablespoons citric acid
- 3kg of sugar 
- 3 lemons
- 5l of water.

Give sugar and water on the fire and heat until it boils. When it cools a little add bloosoms and sliced lemon (previouisly I soak lemon in hot water to leach out as many toxins from the lemon peel) and leave them to soak for 1 day. Next day prepare washed and hot jars. Squeeze the lemons 
and strain through gauze. Heat again to boil and add citric acid.  Mix well and pour into jars. I make the syrup after this recipe the third year and every bottle is the same good in the beginning and after a few months.

This year I have gathered so many bloosoms just for tea and various tea mixtures. Elderberry tea is good for colds, to clean the organism, for the cough, flu, to force hot, asthma, and hay fever, purifies the blood, accelerates the urine output...

Elderberries can be used in sauces, which encourages lazy bowels and discharges, or for a tea.

Elder leaves are used to treat diabetes by lowering blood sugar. The sheets can also be used on wounds as an antiseptic and as a means for repelling insects.

Elder bark works laxative, help to malfunction of the kidneys and bladder.

DO NOT ENJOY FRESH CRUDE BERRIES BECAUSE THEY ARE TOXIC! If they treated with heat you can use them without any problems.

Don´t use elder during pregnancy or during breast-feeding because it can harm the fetus.

HEALING PROPERTIES

- Flowers contain sambunigrin glycoside, flavonoid rutin, essential oil, tannins, organic acids, mucus,
- Bark contains glycosides, tannins,
- Fruit contains organic acids, tannins, sugar and vitamins.

Elderberry is used for:
- promotes sweating in the heat
- promotes metabolism,
- diabetes,
- colds,
-  hoarseness,
- difficult cough,
- catarrh in the nose,
- flu...

Do not overdo it with the use of elder because it can cause certain health problems.

And for the end I have an old saying that says: Stop for a moment to the flowering elder bush and bow to him in gratitude. Due to its versatility and healing I certainly agree :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar