četrtek, 4. avgust 2016

Materina dušica

Materina dušica je dobila ime po legendi. Ta pripoveduje o deklici Anici, ki ji je kuga vzela mater. Stara je bila komaj osem let in bila je žalostna, kot je lahko le otrok, ki izgubi mamo. Pogosto so jo videvali ob materinem grobu. Ta je bil zapuščen, saj ni bilo denarja, ne časa za sajenje cvetlic. Nekega dne pa so na njem zrasle majhne, lepo dišeče cvetlice. Ker jih oče ni poznal jih je poimenoval materina dušica. 

Obstaja okoli 350 vrst materine dušice. Veliko jim je skupnega, saj so v večini trajnice, ki imajo rade sonce. So podgrmi ali plazeče se lesene rastline lepega videza, ki imajo veliko dišečih eteričnih olj. 

MATERINA DUŠICA (Thymus serpyllum)

Materina dušica, imenovana tudi divji timijan, je polgrm in zraste od 10-60cm visoko. Ima malo olesenela, ležeča ali pokončna stebla, ki so okrogla ali štiriroba in različno dlakava. Tudi listi so različnih oblik in velikosti, črtalasti ali okroglasti, jajčasti, suličasti, celorobi, trdi, skoraj usnjasti. Rožnati do temno škrlatni cvetovi so združeni v kroglasta ali podolgovata socvetja. Ta rastlina je zelo različnih oblik. Za materino dušico sta značilna aromatičen, limoni podoben vonj in malo grenak kafrn in dišaven okus. Planinske rastline močneje diše in so trajnejšega okusa, in so gotovo učinkovitejše. Cveti od srede maja do srede septembra, odvisno od rastišča. Materina dušica ima rada suhe, sončne prostore vse do visokih planin. Dobimo jo ob mejah, na nasipih, nabrežinah, ob suhih gozdovih itd., izogiba pa se stalni mokroti in senci. Materina dušica je povsem skromna, bila naj bi na vsakem vrtičku in na vsakem skalnjaku. Njeno ime Thymus v prevodu pomeni moč in pogum.
UPORABA

Nabiramo rastline v cvetju brez korenin, redkeje še necvetoče rastline, oboje pa brez olesenelih stebel. Materino dušico sušimo najbolje, če jo na tanko razgrnemo na podstrešju; torej v senci: pazimo, da droge ne prijemamo, in si pri mešanju pomagamo s steklenimi ali koščenimi žlicami.

Na splošno se čaj iz materine dušice pripravlja v obliki preliva, 1 čajna žlička za 1 skodelico, 2 do 3 skodelice na dan, po potrebi.

V ljudskem zdravstvu se bi naj uporabljala materina dušica proti nagnjenosti k pijači. Pest materine dušice prelijemo z 1 litrom vroče, ne vrele vode, pustimo stati približno pol ure, odcedimo in dajemo pijanemu vsake četrt ure eno jedilno žlico. Posledica je močno odvajanje, slabost, bruhanje, močno uriniranje in potenje, nato pa velik tek in žeja, vendar odpor zoper alkohol. Prav tako naj bi ljudsko zdravilstvo priporočalo čaj iz materine dušice z dodatkom medu pri pospeševanju in olajšanju poroda.
Uporabljamo ga lahko tudi v kulinariki isto kot timijan kot dodatek k juhi. Dodajamo ga vedno na začetku kuhanja.

Materina dušica je primerna tudi za pripravo olja ali tinkture (materina dušica namočena v žganje). Tako pripravljena materina dušica je primerna za zdravljenje bakterijskih obolenj pljuč in črevesja. Z masiranjem jo uporabljamo pri revmi in drhtenju udov. Krepi možgane.

Materino dušico lahko pripravimo tudi v obliki mazila. Recept zanj je podoben temu, ki ga uporabljam za ognjičevo mazilo, le da damo namesto ognjiča tukaj materino dušico. Mazilo je primerno pri prehladih, kašlju in bronhitisu.


ZDRAVILNE UČINKOVINE

Podobno kakor timijan tudi materina dušica mehča sluz in pospešuje njegovo izločanje, poleg tega ima močan razkuževalni učinek. Tako je priporočljiva pri zasluzenju dihalnih organov, pluč, pri kašlju, oslovskem kašlju, bronhialnem katarju in drugih boleznih. Uporablja se kot krepilo za želodec in živce, kot zelo zdravilna pijača pri želodčnih in črevesnih boleznih- pomaga zlasti pri želodčnih krčih, ter pri nespečnosti odraslih in otrok.

Viri: Richard Willford: Zdravilne rastline in njih uporaba
http://mojpogled.com/materina-dusica-zel-moci-poguma
/http://www.infolife.si/materina-dusica&type=nasvet

                                           Vesna

Ni komentarjev:

Objavite komentar