ponedeljek, 29. januar 2018

Čokoladni souffle

Čokoladni souffle je na prvi pogled precej enostavna sladica. Rabimo zelo malo sestavin, narejen je hitro, najpomembnejša pa je peka. Pri peki se moramo držati sekund, da dobimo ravno pravi souffle. Sama nad sladico nisem pretirano navdušena, saj nimam preveč  rada čokoladnih sladic. Je pa toliko bolj moj fant. In kar mi predstavlja izziv je predvsem to, ali bo sladica takšna, kot jo želim ali ne- čar sladice je namreč trda skorjica in tekoča sredica.

Za 4 porcije potrebujemo:
- 2 jajci
- 25g sladkorja v prahu
- 20g moke
- 80g 70% čokolade
- 70g masla

Nad vodno soparo stopimo čokolado in maslo. Postavimo na hladno, da se čokolada dobro ohladi. Medtem pripravimo posodice, ki so lahko steklene ali pa aluminijaste (jaz uporabljam Alufix posodice, saj lahko souffle lažje spravim ven). Notranjo stran dobro premažemo z maslom, predvsem notranji rob in potresemo s kakavom.


V drugi posodi z mešalnikom zmešamo jajca in sladkor, da naraste in primešamo še moko. Na koncu počasi vlivamo ohlajeno čokolado in sproti mešamo, da je masa enakomerno zmešana. Posodice ne napolnemo do vrha (glej zgornjo sliko).  Modele damo v ogreto pečico na 180 stopinj in pripravimo štoparico. Zdaj sva s fantom delala sufle že kar nekajkrat in nikoli ni bil isti rezultat. Pečejo se od 8-10 minut; najin idealni čas je od 8 minut in pol do 8 minut 45. Najboljše je, da preizkusite prvega nekje pri 8 minutah in pol ter vidite, kakšna je sredica. 

Ko je souffle pečen ga stresemo iz modelčka na krožnik in dodamo stepeno smetano, sadje, vanilijev sladoled ali pa kar vse skupaj. Sladica se servira takoj, ko je pečena in se poje še topla.
Glede na to, da je sladica kar majhna pa naj povem, da je prava čoko bomba. Ne vem, če bom lahko pojedla kdaj dve ena za drugo :) 

Ni komentarjev:

Objavite komentar