torek, 4. oktober 2016

Domača začimbna mešanica

Domače je vedno najboljše. Če imamo zelenjave na pretek pa je toliko boljše. Kaj torej storiti, ko jo ne moremo porabiti a nam jo je škoda zavržti? Domača vegeta! Uporabljam jo že drugo leto in je ne zamenjam za nič. Ujemite še zadnje dni za izdelavo sveže, doma narejene mešanice. 

Sestavin je res veliko ampak imamo to zalogo za celo leto. 

Potrebujemo: 

- 2kg korenja
- 1kg peteršilja
- 500g čebule
- 300g česna
- 500g pora
- 500g gomolja zelene
- 1kg soli

Zelenjavo dobro operemo, očistimo in narežemo na manjše dele. Pomagamo si z multipraktikom, da dobro sesekljamo na enakomerne male dele. Jaz sem imela malo problemov z miksanjem peteršilja, potem pa sem dodala malo soli in je bilo boljše. Sesekljane sestavine zbiramo v večji posodi in dodamo sol ter dobro premešamo. Videti je res velika zaloga zelenjavne mešanice, ki se pusti čez noč, da se sestavine spojijo in sesedejo. Naslednji dan mešanico napolnemo v majhne kozarčke in shranimo v temnem prostoru. 


Naj omenim še samo to, da pri uporabi domače vegete ne uporabljam nobene dodane soli, saj jo je tukaj čisto dovolj. In kar je najpomembnejše v kozarčku imamo samo takšne stvari, ki jih poznamo (naj samo še nalepim sestavine iz trgovinske Vegete: jedilna sol , sušena zelenjava ( za 15,5 % ) , korenje, pastinak , krompir, čebula , zelena, peteršilj leaf , mononatrijev glutamat ( E621 , ojačevalec okusa ) , natrijev inosinate ( E631 , ojačevalec okusa ) , sladkor, začimbe , koruzni škrob). 



Ni komentarjev:

Objavite komentar