nedelja, 11. februar 2018

Ameriški slamnik

Prehladi so ponovno (še vedno) na pohodu. Jaz sem trenutno nekje vmes, se na vse pretege borim proti njemu. Zaenkrat še kar uspešno. Glede na ostala leta sem letos kar presenečena nad svojo odpornostjo (prejšnja leta sem bila v eni zimi prehlajena najmanj 3x). Mislim, da mi malo k temu pripomore tudi ameriški slamnik- zelišče za naš imunski sistem. 

AMERIŠKI SLAMNIK (Echinacea purpurea)


Ameriški slamnik je do 1 meter visoka trajnica. Cvet je sestavljen iz izbočene ježice okoli katere so razporejeni cvetni listi rdeče-lila ali bele barve. Korenine so dokaj globoke in so belkasto-rjave barve. Ima tudi kratko koreniko s številnimi stranskimi koreninami, s katerimi rastlina prezimi. Cveti od julija do septembra.

UPORABA

Iz posušenih nadzemnih delov in korenine lahko pripravimo čaj ali izvleček, iz sveže nabranega zelišča pa lahko pripravimo sok.

Na tržišču najdemo zdravila z ameriškim slamnikom, ki so pripravljena na različne načine:
Nekatera pripravijo tako, da sveže rastline zmeljejo in iz njih iztisnejo sok. V ta sok preidejo predvsem snovi, ki so dobro topne v vodi, manj pa tiste (alkamidi), ki se raztapljajo v alkoholu. V sok preidejo tudi encimi, ki nekatere snovi (derivate kavne kisline) razgradijo.

Pri drugem načinu priprave k zmletim rastlinam dodajo manjšo količino alkohola (npr. 20 odstotkov), ki deloma olajša raztapljanje alkamidov in zavre delovanje encimov.
Pri tretjem načinu, ki mu rečemo priprava tinkture, zmletim rastlinam dodajo večjo količino alkohola (npr. 300 odstotkov). S tem zelo dobro raztopijo alkamide, poslabša pa se raztapljanje polisaharidov. Pri tinkturi se zaradi dodanega alkohola celotna tekočina razredči.

Čeprav se stranski učinki le redko pojavijo, se ob predoziranju lahko zgodi, da postanete omotični, težje dihate in postanete utrujeni. Verjetno ni treba posebej poudariti, da je pač treba slediti navodilom proizvajalca. Domače pripravke uporabljamo tako: 30 kapljic 3-krat dnevno, ob prvih znakih močnejšega prehlada lahko tudi 30 kapljic vsaki dve uri. Če boste pripravljali bolj koncentrirane pripravke iz svežega soka, potem tudi odmerek primerno zmanjšajte.


ZDRAVILNE UČINKOVINE

Ameriški slamnik krepi imunski sistem, pomaga pri akutnih boleznih dihal in proti gripi. Uporablja se za hitrejše celjenje trdovratnih ran, ozeblin in opeklin, pomaga pri luskavici ter pospeši prebavo. Če ameriški slamnik uporabljamo skupaj z vitaminim C, se možnost, da dobimo prehlad zmanjša za 86%.

Pri nabiranju ameriškega slamnika je dobro vedeti nekaj uporabnih nasvetov in pravil, še posebej, če se boste sami lotili katerega izmed pripravkov. Prav v sveži rastlini se skriva bistveno več spojin, ki stimulirajo imunski sistem. S sušenjem lahko izgubimo celo do 70 % vseh zdravilnih učinkovin, zato ga najpogosteje uporabljamo v obliki tinkture, ki jo naredimo iz sveže rastline. V času njegove rasti pa si lahko pomagamo tudi s svežim sokom ali svežimi listi.

RASTIŠČA IN NAHAJALIŠČA

Potrebuje prepustno, vlažno prst in sončno lego.

ČAS NABIRANJA

Cvetočo zel nabiramo od junija do septembra. Korenine nabiramo od oktobra do novembra- rastlina mora biti stara vsaj 4 leta. 

KONTRAINDIKACIJE

Pri težjih avtoimunih boleznih kot je lupusmultipla skleroza, tuberkuloza, se pred uporabo posvetujte z zdravnikom. Če ste alergični na družino marjetic, ste lahko tudi na ameriški slamnik. Dolgotrajna raba lahko učinke rastline oslabi. Večji omerki lahko občasno povzročijo omotičnost in slabost z bruhanjem.

Vir:http://www.zdravilnerastline.si/rastline-a-e/13-ameriski-slamnik-ali-skrlatna-ehinaceja-echinacea-purpurea.html
https://www.zdravje.si/ameriski-slamnik
http://zdravplanet.blogspot.si/2008/01/ameriki-slamnik-ehinacea-purpurea-l.html

Ni komentarjev:

Objavite komentar