ponedeljek, 28. januar 2019

2. Za vsako bolezen rožca raste- Kašelj

Vas kaj jezi kašelj v teh mrzlih dneh? Pri meni je trenutno obupno. Napadi kašlja kar ne minejo, seveda je najslabše zvečer in ponoči. Današnja tema je torej trenutna tegoba marsikoga in upam, da bo komu v pomoč. Pri pisanju te objave ravno pijem slezov čaj oz. namok. Ker vsebuje slez. oz. ajbiš sluzi, moramo čaj pripraviti na hladen način, saj se tako bolje izločijo vse učinkovine kot v topli/vroči vodi. Najbolj priporočljivo ga je pustiti namočenega v mrzli vodi nekaj ur , nato pa odcediti in piti po požirkih. Če nam okus ne odgovarja ga lahko primešamo kakšni čajni mešanici in ga segrejemo šele potem, ko slez poberemo iz namoka. 

V današnji objavi torej obravnavam zelišča, ki so primerna za posamezno vrsto kašlja. 


Za lažjo predstavo sem tudi tokrat na spletu izbrskala slike omenjenih zelišč. Za bolj podroben opis zelišč pa pobrskajte po spletu. Priporočam pa kar omenjeno knjigo, kjer sem našla zgornjo in vse nadaljnje tabele v naslednjih objavah: Naša zdravilna zelišča-določanje in uporaba URSULA STRUMPF.

Bršljan- krčevit kašelj, suh, dražeč kašelj
Jeglič- normalen kašelj
Kumina- krčevit kašelj
Lapuh- krčevit kašelj, odvajanje od kajenja
Materina dušica- normalen kašelj, krčevit kašelj
Ozkolistni trpotec- otroški kašelj
Pljučnik- normalen kašelj
Slezenovec- suh, dražeč kašelj

K vsemu pa bi dodala še smrekove vršičke. Odlični so za pomiritev kašlja in vse tegobe z dihali. Več o njih si lahko preberete v eni izmed mojih preteklih objav.

Ni komentarjev:

Objavite komentar