torek, 22. maj 2018

Bezgova torta z medom

Bezga se človek ne more naveličati. Letos je še posebej lep in poln ter zdrav. Nabrala sem ga za čaje, naredila dve rundi sirupa, v nedeljo pa še sladico. Ne, ni bil bezgov šmorn ampak torta. 

Tortica je res zelo enostavna, vendar rabimo kar nekaj časa za hlajenje, zato jo je boljše narediti dan prej. Sestavljena je iz treh plasti. Peče se samo spodnja. 

Biskvit:
- 2 jajci
- 50g sladkorja
- 60g moke
- 1 žlica škroba
- 1 žlica kakava v prahu

Ločimo rumenjaka od beljakov in iz beljakov napravimo sneg. Rumenjakom dodamo sladkor in stepamo toliko časa, da dobimo peno, dodamo še moko, škrob in kakav. Ko sestavine dobro zmešamo dodamo še sneg in rahlo zmešamo. Na dno tortnega modela damo peki papir in vlijemo maso vanj. Pečemo na 180 stopinjah 15 minut.

Krema:
- 8 lističev želatine
- 500g skute
- 500g jogurta
- 4 žlice bezgovega sirupa
- 1 limona
- 100g tekočega medu
- 200ml sladke smetane
- vrečka vanilijevega sladkorja


Lističe želatine namočimo v hladno vodo. Posebej zmešamo skuto, jogurt, bezgov sirup, limonin sok, naribano limonino lupinico in med. Mešamo toliko časa, da dobimo gladko zmes. Želatino vzamemo iz vode, jo ožamemo in segrejemo le toliko, da se razpusti. V želatino vmešamo 2-3 žlice smetane in vse skupaj zamešamo v pripravljeno kremo. Preostanek smetane stepemo skupaj z vanilijevim sladkorjem in jo vmešamo v kremo. Kremo enakomerno nanesemo na biskvit in damo na hladno nekje za 3 ure. 

Preliv:
- 100ml bezgovega sirupa
- 1 zavitek brezbarvnega preliva za torte


V kozici zmešamo bezgov sirup s 120ml vode. Vmešamo prozoren želirni tortni preliv v prahu. Ves čas mešamo in segrevamo do vretja, nato še malo kuhamo, da dobimo gladko glazuro. Odstavimo in pustimo, da se nekoliko ohladi, nato jo previdno zlijemo na površino torte. Pustimo vsaj 1 uro, da se ohladi in strdi. Serviramo lahko s popečenimi bezgovimi cvetovi. 


Ni komentarjev:

Objavite komentar