ponedeljek, 7. maj 2018

Torta s pregreto smetano

Ste že slišali za pregreto smetano? Pri nas na štajerskem je to prava poslastica, narejena iz mastnega mleka. Mama jo uporablja v štrudlu, gratiniranih palačinkah in, da ne pozabim, v potici. Ta je res nekaj posebnega. Smetano delamo doma sami. Postopek je sicer kar zamuden ampak je končni rezultat odličen. Bolj je mastno mleko, več je smetane. 

Kako se naredi pregreta smetana? Mleko nalijemo v večjo posodo in jo postavimo v pečico, kjer ga na nizki temperaturi pečemo. Ko postane zgornja plast rjavkasta je smetana pečena. Postrgamo jo dol; poskusimo zajeti čimmanj mleka in jo shranimo v skrinjo ali pa uporabimo svežo. 

Spodnji recept je dokaj lahek. Potrebno je samo malo potrpljenja, saj je treba torto peči 3x. 

TESTO:
- 160g mletih orehov
- 160g masla
- 160g moke
- 140g sladkorja
- 2 žlici medu
- noževa konica soli

Med presejano moko dodamo sol, zdrobimo maslo, dodamo orehe, med in sladkor ter zgnetemo testo. Počiva naj 30min. Izberemo primeren pekač- jaz sem tortni model premera 25cm in enakomerno porazdelimo testo ter ga prepikamo z vilicami. Pečemo v ogreti pečici na 170 stopinjah 20 minut. 

NADEV:
- 500g  prepasirane skute
- 4 rumenjaki
- 100g masla
- 100g pregrete smetane

Ko je testo pečeno ga namažemo z nadevom in pečemo še 15 minut na isti temperaturi. Nadev sprva ni čvrst ampak brez skrbi- to čisto normalno, saj je le-ta še topel. 

PRELIV:
- 4 beljaki
- 150g sladkorja

Iz beljakov stepemo trd sneg in mu malo pred koncem dodamo sladkor. Nadev iz beljaka lahko enakomerno namažemo ali pa se igramo z okraševanjem, saj je sneg trd. Pečico nastavimo na 180 stopinj in pečemo 12 minut. Beljakom se na vrhu naredi zapečena skorjica, v globini pa ostanejo beli in puhasti. 


Serviramo hladno, najboljše naslednji dan. 



Ni komentarjev:

Objavite komentar